Den bedste GPS i Testland.

Den bedste GPS navigation vi har set på er Garmin Nuvicam. Det er en GPS, som forstår at det ikke er nok at tilbyde at navigere rundt længere. Den har indbygget kamera, som holder øje med de andre bilister og tilbyder derfor ekstra sikkerhedsfunktioner. Derudover er den let at bruge og super hurtig til at udregne en ny rute.

Læs hele anmeldelsen af Garmin Nuvicam her.

Vi vil også gerne give opmærksomhed til TomTom Go 6100. Med ekstra kort af hele verden, som kan hentes uden beregning, er der god grund til at overveje denne GPS. Hvis du er en rigtig globetrotter, kan denne GPS med rette passe til dig.

Læs hele anmeldelsen af TomTom Go 6100 her.

Den bedste GPS til prisen i Testland.

Den bedste GPS til prisen går til Garmin Nuvi 2597. Med et kort over hele Europa, som hele tiden kan opdateres, god brugervenlighed og et pænt design får man meget for pengene med Garmin Nuvi 2597. Da denne GPS også inkluderer gratis trafikopdateringer er der klare fordele ved at vælge denne GPS.

Læs hele vores anmeldelse af Garmin Nuvi 2597 her.

Bag om GPS.

GPS navigation til bilen er noget rigtigt mange benytter sig af. Det er en genial opfindelse, som ikke har eksisteret forfærdeligt længe. Slut er det med at sidde med store kort i bilen og skændes med sin bedre halvdel om, hvilken vej man skal. Slut er det med at spørge fremmede på vej på et sprog man ikke engang kender. Slut er det med at køre en omvej på et par hundrede kilometer. GPS’en gør det hele for dig. Her gennemgår vi hvordan en GPS fungerer og hvordan du vælger den rigtige GPS, som passer til dine behov.

Historien bag GPS.

GPS står for Global Positioning System. På dansk, globalt positionerings system. Det er et globalt system, som bruges til at finde en præcis position. Dette foregår ved hjælp af satellitter. Helt tilbage i 1973 startede projektet i USA, da amerikanerne var trætte af unøjagtigheden ved daværende navigationssystemer. I løbet af 80’erne sendte man flere GPS satellitter op for at teste systemet. Første gang GPS blev benyttet var under Golf-krigen i starten af 90’erne. Som med mange andre teknologier, var brugen af GPS primært forbeholdt militæret. I 1993 blev GPS fuldt operationelt med 24 satellitter i omkreds om jorden. Det var dog stadig forbeholdt det amerikanske militær. Da der blev åbnet for kommerciel og privat brug af GPS i 1996 var det med 100 meters nøjagtighed. Hvilket ikke var særligt hensigtsmæssigt. Denne restriktion blev derfor sløjfet den 2. maj i år 2000. Herefter var der fri leg, hvilket skabte en større industri indenfor GPS navigation.

Systemet er i dag blev udvidet til 31 satellitter. EU ønsker desuden at oprette sit eget GPS system for at skabe større uafhængighed fra det nuværende, som er kontrolleret af USA. I tilfælde af krig har USA altid muligheden for at skrue ned for nøjagtigheden for alle andre end dem selv. De kan også slukke systemet hvis det skulle blive nødvendigt. Hørte du også krigstrommerne rumle?

Hvordan virker GPS?

Satellitterne i rummet er udstyret med nogle meget nøjagtige ure. Hvor et armbåndsur fortæller tiden som 10:26:41, altså timer, minutter og sekunder, er satellitternes ure noget mere præcise. Deres ure ser mere således ud: 10:26:4123857379257. Modtageren, som sidder i din GPS navigation, læser dette meget præcise klokkeslæt fra flere forskellige satellitter ad gangen. Afstanden mellem de forskellige satellitter betyder at klokkeslettene vil variere lidt. Nok til at GPS modtageren kan finde ud af hvor den befinder sig i forhold til de forskellige satellitter. Ved hjælp af en masse smart software, matematik og beregninger kan den derfor bestemme sin position.

Hvordan vælger jeg den rigtige GPS navigation?

Nogle GPS’er vil sende dig ud på omveje. Andre er svære at betjene. Her går vi gennem nogle af de aspekter du skal være opmærksom på, når du vælger ny GPS navigation.

Dedikeret GPS navigation.

En dedikeret GPS navigation er dem, som vi har anmeldt i Testland. Det er GPS’ere, som kun har en funktion. De sidder i forruden og viser dig vej. Der er to primære producenter af dedikerede GPS navigation. Garmin og TomTom.

Fordele

 • Bygget specifikt til GPS navigation
 • Gode højttalere
 • Skærme er gode i sollys
 • Opdateringer medfølger ofte

ulemper

 • Et ekstra apparat at bære rundt
 • Ekstra kort kan være dyre

Betalte GPS Apps.

Der findes mange GPS apps i Apple AppStore og Google Play Store, som man kan betale for. Mange af dem har de samme fordele, som en dedikeret GPS, men koster ofte færre penge.

Fordele

 • Billigere og opdateres nemt
 • Man har altid sin smartphone med sig

Ulemper

 • Ydeevne og oplevelse kan afhænge af hvilken smartphone du har
 • Nogle kræver konstant internetforbindelse
 • Holder og oplader i bilen er nødvendig

Gratis GPS Apps.

Hvem kan ikke lide noget, som er gratis? Der findes mange gratis GPS apps til både iPhone og Android, men mange af dem kan være en besværlig oplevelse.

Fordele

 • De er gratis
 • Nemme at prøve

Ulemper

 • Kvaliteten kan variere meget
 • Nogle er reklamefinansierede, hvilket kan være irriterende

Hvad skal jeg være på udkig efter?

Her er nogle af de primære funktioner du bør holde dig for øje når du vælger en GPS navigation.

Kort og opdateringer.

Hvilke kort har GPS’en og bliver de opdateret? Det vigtigste at overveje er hvilke kort GPS’en har. Hvis du skal til Frankrig og GPS’en ikke har kort over landet, er den ubrugelig. Derefter er det vigtigt at holde sig for øje om kortet kan opdateres. Der sker hele tiden ændringer i vejnettet over hele verden, og hvis ikke din GPS har et opdateret kort kan det skabe store gener.

Trafikinformation.

Information om hvordan trafik tilstanden er kan spare mange minutter, hvis ikke timer. Nogle GPS navigationer forbinder til din telefon for at få trafikinformation, mens andre har det direkte indbygget. Nogle gange kan det godt være værd at betale ekstra for trafikinformation, så hold øje med dette.

Størrelse.

GPS Navigationer kommer typisk i størrelser fra 4 til 7 tommer. Hvor nogle nyder en stor skærm, som er tydelig at læse, finder andre en lille formfaktor mindre distraherende. Prøv eventuelt at skære et stykke papir ud i de forskellige størrelser, og sæt dem i forruden for at få en fornemmelse af, hvad der passer til dig.

Hvordan har vi bedømt GPS navigationer?

Hvilke kriterier har vi benyttet for at bedømme GPS navigation?

Rutevejledning – 40%

Hvor præcis og hurtig er GPS’en til at finde og vise den bedste rute, samt at finde en alternativ rute.

Brugervenlighed – 30%

Hvor nem er GPS’en at bruge i praksis. Dette gælder betjening, samt hvor god skærmen er at læse.

Ekstra funktioner – 20%

Hvilke ekstrafunktioner har GPS’en, som f.eks. opdatering af kort eller trafikinformation.

Lydkvalitet – 10%

Hvor tydelig er højttaleren at høre?