Lidt om projektoren.

Projektorer har udviklet sig ligeså meget som TV markedet. Hvis ikke mere. Det har betydet at kvaliteten af billedet en projektor kan levere er steget markant og prisen er faldet drastisk. Der er dog stadig nogle fordele og ulemper ved en projektor.

Projektor fordele.

 • Skærmstørrelse. Projektorer kan levere et meget større billede end det gennemsnitlige TV. Man kan således se en film, i et format som den er ment til at blive set i. Udsagnet “film skal ses i biografen” er derfor en mulighed med en projektor i hjemmet.
 • Pris. En projektor kan nemt lave et 100” billede, og skal man købe et tilsvarende størrelse TV ville prisen være mange gange højere.
 • Oplevelse. En projektor er ofte mindre lysstærk end et TV, og derfor oplever man at seer oplevelsen er mere behagelig end ved et TV. Samtidig gør det store billede og oplevelsen mere inddragende.

Projektor ulemper.

 • Lys. En af de større ulemper ved en projektor er at der skal være relativt mørkt, før at man kan anvende den. Projektorer virker ikke særligt godt i dagslys. I Danmark vil det derfor ofte være begrænset, hvor mange timer man kan benytte den om sommeren (medmindre man har mørklægning). Til gengæld kan den anvendes meget i vinterhalvåret.
 • Lamper. Projektorer får sit lys fra en lampe. Det er nogle meget stærke lamper, men en af sideeffekterne ved en stærk lampe er at den ikke holder for evigt. For få år siden lå gennemsnitslevetiden for en projektor lampe på omkring 2000 timer. I dag er den dog nærmest fordoblet til ca. 4000 timer (omkring 2500 spillefilm). Det er derfor ikke så stort et problem som førhen.
 • Lyd. Hvor et traditionelt TV har indbyggede højtalere, har projektorer ofte ingen. Nogle projektorer har mindre højttalere integreret, men ønsker du en hjemmebiograf skal man næsten konsekvent investerer i et surround anlæg sammen med. Med mindre man bruger høretelefoner.

Hvad er en god projektor?

Hvilken type projektor skal man vælge? Hvilken opløsning passer til mig? Hvor længe bør levetiden for lampen være? Hvad er ANSI Lumen?

 • Lysstyrke. Lysstyrken i en projekter afgør, hvor lyst et billede projektoren kan lave. Mængden af lys måles i Lumen. ANSI er organisationen, som sætter standarderne for mængden af lys.
 • Lærredet. Man siger ofte at projektoren ofte er begrænset til baggrunden den skal lave et billede på. Man kan som sådan godt projektere et billede direkte op på en hvid væg. Men ofte er et lærrede bedre. Her kan man hurtigt komme ud i en jungle. Som regel er rammelærreder at foretrække. Rulle lærreder har ofte ujævnheder, som man nemt kan se i billedet.
 • Opløsning. Da en projektor laver et stort billede er det som regel fordelagtigt at have en høj opløsning. Hvis du sigter efter omkring 100” er en Fuld HD (1920X1080) opløsning derfor at foretrække. Selvom Sony har lanceret den første 4K projektor i 2015, vil der går lidt tid før projektorer med så høj en opløsning kommer ned i et fornuftigt prisleje.
 • Støj. Da lampen i en projekter bliver meget varm, er det nødvendigt med køling. Derfor er alle projektorer udstyret med en blæser. Kvaliteten af denne blæser afgør ofte, hvor meget projektoren støjer. Langt de fleste projektorer afgiver meget lidt støj. Støj som kun høres i meget stille sekvenser af en spillefilm. Som regel drukner blæser støjen i lydsporet fra det man ser på projektoren. Når det er sagt findes der projektorer, som afgiver meget lidt støj, og dette er med til at gøre en god projektor og en god oplevelse.
 • Kaste distance. En projektor kræver en vis afstand til lærredet eller væggen, som den skal kaste billedet op på. Distancen som kræves er forskellig fra projektor til projektor og afhænger af hvilken linse og zoom, som projektoren er udstyret med. Overvejer man at investere i en ny projekter, er dette meget vigtigt at undersøge. Har man et mindre rum, skal man sørge for at finde en projektor, som har et meget aggressivt zoom, som f.eks. BenQ 1080ST+. Denne projektor kan lave et 100” billede fra kun 1,5 meters afstand. Har man et større rum med omkring 4 meter imellem lærred og projektor, er mulighederne flere.

 

LCD, DLP og LCOS.

I dag er der generelt 3 forskellige typer af teknologier, som bruges i projektorer. LCD, DLP og LCOS. Men hvad er forskellene og hvilken er bedst?

Digital Light Processing (DLP).

DLP projektorer har i mange år været en af de mest populære teknologier til projektorer. I praksis består en DLP chip af mange tusinde små spejle. Disse spejle kan tilte en smule, og kan derfor reflektere mere eller mindre lys igennem projektor linsen. Således kan projektoren skrue op og ned for lyset af hver enkelt pixel. Mellem spejl chippen og lampen sidder et farvehjul, som drejer meget hurtigt rundt og tilføjer farve til billedet.

 • Fordele. DLP er en forholdsvis kompakt teknologi og projektorer med en enkelt DLP chip fylder derfor ikke så meget. Det er også en teknologi, som er allerbedst til at gengive mørke farver, og så er det en forholdsvis billig teknologi.
 • Ulemper. Farvehjulet reducerer ofte lysstyrken og DLP projektorer er derfor ofte ikke så lysstærke som LCD projektorer. Farvehjulet kan i sjældne tilfælde skabe en regnbue effekt, som kan distrahere projektor oplevelsen. Farvehjulets motor kan i sjældne tilfælde støje lidt. I avancerede DLP projektorer kan der være 3 DLP chips. Én til at gengive hver farve (Grøn, Blå og Rød). Det fjerner ulemperne ved et farvehjul, men gør samtidig projektoren noget større og dyrere.

This slideshow requires JavaScript.

Liquid Crystal Display (LCD).

LCD projektorer har udviklet sig meget over de sidste 10 år og er i dag en af de meste brugte teknologier. Teknologien er kendt fra TV, og er i praksis den samme. Et LCD panel er et gitter med mange små rum (et for hver pixel). I rummene er der flydende krystaller, som påvirkes til at skrue op og ned for lyset. I en LCD projektor er der 3 af disse gitre, som har hver deres farve filter (grøn, blå og rød).

 • Fordele. LCD projektorer er generelt en anelse bedre til at gengive farver end DLP teknologi. LCD projektorer har også ofte en højere lysstyrke end DLP, da der ikke er noget farvehjul til sænke antallet af lumen.
 • Ulemper. LCD projektorer er ikke så gode til at gengive mørke farver og områder som DLP. Har man en LCD projektor med en lav opløsning, kan der også forekomme en “myggenet effekt”, hvor det kan se ud som om at man ser billedet igennem et myggenet. Da LCD kræver 3 LCD chips er disse projektorer ofte større og tungere end DLP.

lcd illustration

Liquid Crystal On Silicon (LCOS).

LCOS kan beskrives som en blanding mellem DLP og LCD. Det er en teknologi, hvor man har sat gitteret med flydende krystaller (fra LCD) ovenpå chippen med de mange spejle (fra DLP). Kombineret giver denne teknologi nogle ret fantastiske billeder. Man får alle fordele fra DLP (gode mørke farver) og LCD (gode lyse farver og høj lysstyrke) uden nogle af ulemperne. Den eneste rigtige ulempe er prisen. Da man næsten får to projektorer i én betaler man også ofte dobbelt pris. Sony og JVC er de eneste, som producere LCOS projektorer og de tager sig godt betalt for det.

Næste generation af projektorer.

I 2015 har Epson lanceret den første laser projektor til brug i hjemmet. Det er en teknologi, som lover højere kontrastforhold, mere lysstyrke og skarpere billeder. Epson har med deres LS10000 erstattet den traditionelle projektorlampe med lasere. Det betyder blandt andet at man aldrig igen behøver skifte lampe. Derudover er projektoren baseret på traditionel LCD teknologi, med et super skarpt og lysstærkt billede.

Sony har også været med til at skubbe til markedet for projektorer. De har lanceret den første 4K projektor med en opløsning på 4096 X 2160 pixels. Ligesom Epson’s laser projektor er det en fysisk stor projektor, som kan give et uhørt skarpt billede. Et af de eneste problemer med 4K i 2015 er den begrænsede mængde af film og TV som kan ses i denne høje opløsning. I løbet af de kommende år vil dette uden tvivl forandre sig markant.

Begge projektorer er i skrivende stund forholdsvis dyre til omkring 80.000 Kr. for hver. Er du ude efter en kompromisløs hjemmebiograf vil vi anbefale Sony’s 4K projektor. Med en skærm større end 100” vil denne projektor virkelig komme til sin ret.

This slideshow requires JavaScript.

3D i projektorer.

3D har vundet stor popularitet over de sidste par år. Især i projektorer giver det mening, da man kan få et billede, som fylder det meste af sit synsfelt når man ser film. Mange projektorer fra især Epson, BenQ, JVC og Sony har rykket sig meget på dette område og levere i dag en meget behagelig 3D oplevelse, som giver en ekstra dimension i film eller TV oplevelsen. Hvis man er ude efter en vild tur i hjemmebiografen er film som Gravity, Edge of Tomorrow, Tron: Legacy, Oblivion og Avatar alle fremragende 3D titler.

Projektor og lyd.

Som tidligere nævnt er højttalerne i en projektor ikke relevante for særligt meget. Ønsker man en hjemmebio skal man investere i et surround anlæg (alternativt en soundbar), ved siden af sin projektor. Når man bevæger sig indenfor verden af Hi-Fi kan man dog hurtigt bruge mange penge, og her skal man gøre op med sig selv, hvilken kvalitet og krav man stiller til lyd. Skal man hovedsageligt bruge projektoren til at spille på kan et anlæg som Logitech Z906 være tilstrækkeligt. Har man højere krav og skal dagligstuen eller soveværelset gøres til en mere seriøs biografoplevelse skal man i højere grad på jagt efter et større 5.1 anlæg.

Magien bag projektorer.

Her, sidst på siden, går vi lidt væk fra alt faktaen. Alle data, tests og informationer er lagt på bordet og derfor tillader vi os at snakke om projektorer ud fra følelser.

Det sværeste ved at beskrive projektorer er den følelse de skaber når man ser en film eller spiller et spil. Med en skærm på omkring 100” (vi vil ikke anbefale under 80”) er oplevelsen næsten magisk. Selvom billedet er meget mindre end i en rigtig biograf, føles det ofte større fordi man sidder så tæt på det. Det skaber en meget inddragende oplevelse, som næsten trækker en ind i filmens eller spillets univers.

Eftersom at computer og konsolspil er blevet bedre og bedre på et grafisk niveau, er projektorer også meget interessante alternativer til en traditionel monitor eller fladskærm. En skærm på projektor størrelse kan inddrage spilleren i langt højere grad og giver en følelse, som ikke kan beskrives. Den skal opleves.