Smartwatches.

Smartwatches kan oversættes direkte til smarte ure. Ligesom smartphones er det ure, som er multi funktionelle. De kan en helt masse forskelligt. De kan vise sms beskeder, e-mail og navigation. De kan bruges til at styre din musik, måle din puls eller måle hvor langt du har løbet. Det er en kategori af produkter, som først begyndte at komme frem i 2013.

Fra Smartphone til Smartwatch.

I løbet af nullerne, var der flere forskellige mislykkedes forsøg på at skabe ure, som kunne mere end bare vise klokken. Problemet var at der manglede en enhed, som uret kunne forbindes til. Det var således først med introduktionen af smartphones at ideen om et smart ur for alvor blev spændende.

Med Smartphones kunne en mobiltelefon pludselig benyttes i et utal af situationer til et utal af opgaver. Det smarte ur er en naturlig forlængelse af den smarte telefon. Hvor telefonen kan klare sig alene, er det smarte ur derimod ofte afhængig af telefonen. Uret får internet fra telefonen, samt forbindelser til diverse apps.

Masserne skabte begyndelsen.

Det som for alvor satte bølgen af smarte ure igang var Pebble. Pebble er et lille simpelt smartwatch, som til dels blev finansieret ved crowdfunding.

[Crowdfunding er en måde at få penge på. Det sker ved at man laver et produkt eller præsenterer en ide til et produkt og fortæller en masse mennesker om det. Man tilbyder at folk kan forudbetale penge til produktet. Når produktet er færdigt og produceret er disse mennesker de første til at modtage det.]

På platformen Kickstarter håbede manden bag, Eric Migicovsky, at hente $100.000 til projektet. Inden for de første 2 timer var målet nået og i løbet af den 30 dage lange kampagne investerede knap 69.000 mennesker $4,7 mio i Pebble. Dengang var det rekord for et crowdfunded projekt.

Det første Pebble var et simpelt smart ur med en skærm lavet af elektronisk blæk. Selvom skærmen var sort-hvid, var den simple brugerflade let at bruge og uret arbejdede godt sammen med en iPhone. Det smarte ur var født.

Siden da er Pebble kommet ud med efterfølgeren, som vi har lavet en anmeldelse af. Læs den her.

Design og funktion.

Et traditionelt ur handler primært om design. Det er ofte mere et smykke end det er et funktionelt værktøj til at fortælle tiden. For at smarte ure bliver lige så udbredte som traditionelle ure, er designet derfor vigtigt.

Apple’s chef designer Jony Ive har da også stresset denne kendsgerning efter præsentationen af Apple Watch. Den vigtigste funktion ved en iPhone eller iPad er skærmen og billedet på skærmen. Derfor er designet rundt om skærmen meget neutralt. Med Apple Watch var det vigtigt at skabe et design, som ser attraktivt ud når skærmen er slukket, hvilket den er størstedelen af tiden. Hvorvidt Apple er lykkedes med at skabe et attraktivt ur er en smagssag.

Rundt eller firkantet.

Mange af de første smartwatches var firkantede. Inklusiv Pebble. Dette har primært været fordi at de tilgængelige skærme på markedet har været firkantede. Da der i forvejen er en stor del af traditionelle ure, som benytter et firkantet design er det heller ikke “forbudt”. Alligevel er der mange som har efterlyst et rundt smartwatch. Et af de første forsøg var Moto 360. Det kom på markedet i 2014 og er stadig et af de mest stilrene smartwatches ifølge Ratings.nu.

Styresystemer til Smartwatches.

Styresystemet er det som får et smart ur til at fungere. Der er en del forskellige styresystemer til smartwatches. Her dækker vi de tre bedste.

Android Wear.

Android Wear er afkom fra Android til smartphones. Det arbejder derfor godt sammen med andre Android Smartphones og er udviklet af Google. Android Wear gør primært brug af berøring. Du skal røre skærmen og swipe for at interagere med et Android Wear ur. Det betyder at der skal en del bevægelser til med pegefingeren. Det er for det meste intuitivt og nemt at bruge. Det er dog ikke alle områder i Android Wear, som er nemme at benytte. Nogle gange er ikoner lidt små hvis man har store fingre.

WatchOS.

WatchOS er Apple’s styresystem til deres Apple Watch. Det benytter en kombination af berøring og knapper i sin brugerflade. Apple Watch har en hjemmeskærm, som minder meget om hjemmeskærmen på en iPhone. Her har man et miniature overblik over sine apps. De Apps som er i midten af skærmen er store og dem som er nær kanten af skærmen er små. Når man bevæger sin finger rundt på skærmen flytter ikonerne sig og ændre størrelse. Således navigerer man rundt og finder det program man vil åbne.trailer film Inglourious Basterds

Tizen OS.

Samsung’s svar til Android Wear og WatchOS hedder Tizen. Det benytter en kombination af berøring og en drejbar rund skive omkring skærmen til navigation. Det er en forholdsvis ny og smart måde at navigere rundt. Selve grafikken minder meget om Android Wear. Hvor Android Wear kan tvinge en til at swipe meget med fingeren, skaber den drejbar skive i Tizen OS en mere intuitiv oplevelse.

Hvad er det bedste Smartwatch til iPhone?

Selvom der findes mange smartwatches som kan benyttes sammen med iPhone vil vi, ikke overraskende, anbefale Apple Watch. Det er et produkt af meget høj kvalitet, og det arbejder meget godt sammen med iPhone. Selvom der i skrivende stund er et begrænset udvalg af Apps til Apple Watch, vil det helt sikkert udvikle sig meget i løbet af de kommende år.

Hvad er det bedste Smartwatch til Android?

At vælge det bedste smartwatch til Android er en besværlig opgave. Der er allerede et hav af produkter på markedet, og derfor kommer det meget an på smag. Designmæssigt er vi primært tilhængere af Moto 360 2 og Samsung Gear S2. Begge to har et rundt design og ligner til forveksling hinanden. Deres primære forskelle er styresystemet. Moto 360 2 benytter Android Wear og Samsung Gear S2 benytter Tizen OS. For at finde ud af hvilket du bedst synes om vil vi anbefale at besøge en butik, for at afprøve dem.

Hvad er det bedste Smartwatch til sport?

Hvis du forventer at benytte dit Smartwatch til sportslig aktivitet er vi mest tilhænger af Garmin og deres Vivoactive. Det er et solidt ur med masser af funktioner til dig som er meget aktiv. Med et af de bedste batterilevetider vi har set er det tilmed et ur, som ikke giver op så let.

Fremtiden for Smarte ure.

De smarte ure er meget unge. Det er en ny kategori af produkter, som har en del at lære. Med tiden forventer vi at de bliver en mere integreret del af Smartphones. Designet bliver forbedret og mere mangfoldigt. Styresystemerne bliver nemmere at bruge og batterilevetiden bliver længere. Med bedre stemmegenkendelse bliver det måske helt normalt at gå på gaden og snakke med sit ur i fremtiden.