Hvad er en soundbar?

En soundbar er en flad og lang højtaler, som placeres under dit TV. Oversat til dansk vil vi kalde det en lydbjælke. Soundbaren er blevet interessant efter introduktionen af fladskærms-TV’et. Hvor man i gamle billedrørs-TV havde masser af plads til at installere et par højtalere er den tynde natur af fladskærme en anden historie. Her er der meget lidt plads til at installere nogle gode højtalere. Derfor begyndte de store TV producenter at lave soundbars, så man kunne få god lyd, som er let at installere, sammen med sin fladskærm.

Alternativet til surround sound.

Surround sound blev rigtigt populært i løbet af 90’erne, hvor prisen på Hi-Fi udstyr kom ned i et niveau, som gjorde at alle kunne være med. Med fem højttalere og en subwoofer til de dybe toner, kunne man omdanne sit hjem til en biograf. En af udfordringerne ved surround sound er at man skal gøre plads til det i sin indretning. Her er der mange, som med rette har en udfordring. Fem højttalere kan hurtigt fylde meget, og være svære at integrere i sin indretning. For slet ikke at snakke om alle ledningerne man skal føre rundt og gemme i stuen. Her er soundbaren et meget spændende alternativ.

Mange producenter reklamerer med at deres soundbars levere noget lignende surround sound. Det gør de ved at placere højttalere i deres soundbar, som (under optimale forhold) kaster lyden ud til siden, ind på en væg og ind på siden af seeren. Selvom forskellige mærker kan have nogenlunde succes med dette, bliver det aldrig lige så inddragende som et ægte surround sound system.

Soundbar vs Surround Sound?

Hvis man overvejer, hvor størstedelen af lyden fra TV, film og serier kommer fra giver en soundbar hurtig god mening. Lyden på TV og film er sat sammen af forskellige kanaler. Når man kombinere de forskellige kanaler får man et lydbillede. Den kanal sammensætning vi kender bedst er Stereo, hvor der er to højttalere. En på venstre og højre side af TV’et. Det kan skabe den effekt at man kan flytte lyden fra den ene side af billedet til den anden. Med Surround Sound har man fem lydkanaler. En til midten af billedet, højre og venstre side foran og højre og venstre side bagved. De to bagerste lydkanaler er det mest revolutionerende ved Surround Sound. Det at man integrerer lydkanaler til at give lyd bag seeren kan give en effekt af at man sidder inde i TV’et, og er med ved bordet. Desværre er det sjældent at de bagerste lydkanaler bliver udnyttet.

Hvis man f.eks. ser nyheder, kommer 100% af lyden fra nyhedsoplæseren, som befinder sig foran, midt på skærmen. Hvis man ser et reality show kommer 90% af lyden midt fra skærmen, hvor deltagerne ofte snakker direkte til kameraet. Hvis man ser sitcoms (Friends, How I Met Your Mother, Klovn, etc.) kommer 90-100% af lydbilledet også forfra, altså fra den forreste del af lydbilledet.

Det er næsten kun i store Hollywood produktioner med masser af action, hvor den bagerste del af lydbilledet kommer til sin ret. Dog er det altid i langt mindre grad end den forreste del af lydbilledet. Det betyder at de bagerste højtalere i størstedelen af tiden ikke tilfører lyd til lydbilledet, og er derfor overflødige. En Soundbar giver lyd fra den forreste del af lydbilledet hele tiden og ofte meget god lyd. Derfor giver en soundbar god mening i forhold til Surround Sound.

2.1 vs 4.1 vs 9.1

Som sagt er en soundbar en bjælke med indbyggede højttalere. De er typisk designet, som en stereo højttaler og en subwoofer, hvilket betegnes som 2.1 (to højtalere og en subwoofer). Det har dog ikke stoppet diverse producenter fra at påstå at deres soundbar har mange flere højttalere indbygget. Blandt andre Samsung har soundbars, som er angivet til at tilbyde 4.1 (4 højttalere og 1 subwoofer) og 9.1 (9 højttalere og en subwoofer). Når Samsung tillader sig at skrive 4.1 på en soundbar er det fordi de mener at soundbaren er designet, så nogle af højtalerne i soundbaren, sender lyden ud i siden af rummet og om bagved tilskueren. Et princip vi har forklaret. Den reelle effekt er dog sjældent sammenlignelig med rigtige højtalere, som er placeret bagved tilskueren. Når Samsung påstår at de har lavet en surround soundbar med 9.1 er vi dog mere tilbøjelige til at give dem det røde kort, da dette intet har med lydfordeling at gøre, men kun markedsføring.

surround sound soundbar

Størrelse på rummet.

Størrelsen og indretningen af rummet har sjældent særlig stor indflydelse på hvilken soundbar du skal have. Soundbarer har ofte den samme fysiske størrelse. Hvor de variere er kvaliteten og effekten af højttalere. Kvaliteten af højttalerne i en soundbar er meget forskellig. Nogle TV producenter er frække nok til at installere de samme højtalere i deres soundbars, som de gør i deres fladskærme. Dette giver sjældent nogle gode resultater og er ofte de soundbars, som koster mindst i pris.

Effekten (angivet i Watt) på soundbaren giver et billede af hvor højt og kraftfuldt soundbaren kan spille før den forvrænger. Selvom det ikke altid er til at regne med kan man godt antage at en soundbar med højere effekt giver bedre lyd end en med lavere effekt. Nogle gange kan man komme ud for at soundbars med høj effekt spiller bedst når man skruer godt op for dem, men her bør du læse mere i vores individuelle tests af de forskellige soundbars vi anmelder.

Hvis du har en stor stue vil vi anbefale at du finder en soundbar, som har en effekt på mindst 300 Watt. Så er du sikker på at den kan fylde rummet med god musik, uden at blive overanstrengt. Hvis du kun har et lille værelse, kan du godt nøjes med en soundbar på mindre end 300 Watt, men her ser vi ofte at kvaliteten af lyden og falder en smule, hvilket du skal være forberedt på.

Soundbar og subwoofer.

Til langt de fleste soundbars medfølger en subwoofer. En subwoofers opgave er at gengive de dybe toner af lydsporet. Dette kræver en stor lydenhed og dem er der ikke plads til i en soundbar. Det gode ved en subwoofer er at man kan placere den mere eller mindre, hvor man har lyst. Det er fordi at de dybe toner er svære for det menneskelige øre at bestemme retningen af. De fylder bare rummet uden at man kan identificere kilden af lyd.

Placering af subwoofer.

Som sagt er placeringen af subwooferen ikke særlig vigtig. Dog er der et enkelt sted, hvor du ikke bør placere din subwoofer. Tæt på tilskueren. Hvis du placere subwooferen lige der hvor du sidder, vil du ikke opleve den samme dybde i lyden, som hvis du placerer den længere væk fra dig selv. Dette har noget at gøre med den måde de lave frekvenser bliver sendt ud i rummet. Dette er noget man nemt kan teste og høre forskel på, men som hovedregel bør du ikke placere subwooferen ved siden af sofaen, hvor du sidder.

soundbar subwoofer

Soundbar og forbindelsesmuligheder

En ekstra funktion ved en soundbar er at de har mange af de samme forbindelsesmuligheder, som traditionelle stereoanlæg. Mange af dem kan f.eks. forbindes med Bluetooth, hvilket gør det muligt at afspille musik fra din smartphone eller tablet. Alle soundbars har en traditionel form for lydindgang, typisk i form af et jackstik, så det kan altid lade sig gøre at koble en form for afspiller til. I vores øjne forøger dette værdien kraftigt af en soundbar og gør at den kan erstatte andre former for trådløse højttalere eller docking højttalere.

Mærke sammenhæng

Da de fleste soundbars er produceret af selv samme producent som TV’et man placerer soundbaren foran, er et reelt spørgsmål om man bør købe samme mærke af soundbar, som man gør af TV? Som tidligere nævnt, bruger mange af TV producenterne de samme højttaler enheder i deres TV og soundbars. Dette giver ikke altid det bedste resultat, da problemet ofte er at højttalerne i en fladskærm ofte er ret dårlige. Hvis man ser på vores sammenligningsliste er førstepladsen da også indtaget af en producent, som ikke laver TV, men kun lydprodukter.

Generelt er det ikke vigtigt om dit TV og soundbar er af samme mærke. De forbindes ofte med simpelt jackstik eller optisk lydstik. Disse standarder er 100% ens mellem forskellige TV og lydprodukter. Det er i stedet den individuelle kvalitet af soundbaren, som gør udslaget.