Den bedste støvsuger i Testland.

Den bedste støvsuger vi har haft med i vores sammenligning er Miele Complete C3 PowerLine. Det skal dog siges at den kun vinder med et enkelt mulehår. Den har en super god støvsugeevne, som den primært vinder på. I praksis er løbet utroligt tæt. Den mindre Miele C1 PowerLine er også med helt i front. Det er Electrolux ZUOGREEN+, Dyson DC52, Dyson V6 og Philips FC8721 også. Alle anbefalelsesværdige støvsugere. Prisen går dog til Miele Complete C3.

Læs vores anmeldelse af Miele Complete C3 PowerLine her.

Den bedste støvsuger på budget.

Den bedste støvsuger til prisen går også til Miele. Deres Miele Classic C1 PowerLine er anelse mindre end vores overordnede testvinder C3 PowerLine, men næsten ligeså god. Den koster bare en del mindre.

Læs hele anmeldelsen af Miele Classic C1 PowerLine her.

Den bedste multifunktionelle støvsuger i Testland.

I vores sammenligning har vi også haft nogle multifunktionelle støvsugere med. Også kaldet 2-i-1 støvsugere. Det er et forholdsvis nyt produkt, som har vundet meget frem i løbet af de sidste par år. Der er dog kun én i vores test, som vi kan anbefale og det er Dyson V6. Den er til gengæld også så strålende at den kan erstatte en håndstøvsuger og traditionel støvsuger i en mindre eller mellemstor husstand. Den er praktisk, kraftig og brugervenlig.

Læs hele vores anmeldelse af Dyson V6 2-i-1 her.

Bag om Støvsugeren.

Støvsugeren er en fast del af enhver husstand. Forhåbentligt. Støvsugeren er den mest anvendte rengøringsmaskine i de danske husstande. Her tager vi et nærmere kig på hvordan støvsugere fungerer og hvad du skal være opmærksom på når du køber en støvsuger.

Støvsugeren gennem historien.

Den motordrevne støvsuger blev opfundet af englænderen Hubert Cecil Booth i 1901. Før det brugte man en kost, når man skulle indsamle snavs og støv i hjemmet. Som med computere var den første støvsuger ikke egnet til brug i hjemmet. Den var for stor og stationær. Allerede i 1905 kom den første mobile støvsuger dog på markedet. En simpel maskine med en blæser, et filter og en pose til at fange støv og skidt. Sådan så støvsugeren mere eller mindre ud i resten af det 1900-tallet.

Det var først 1993 at James Dyson lancerede den første cyklon støvsuger, som slynger støvet ud af luften inde i støvsugeren og samtidig er poseløs. Siden da er robotstøvsugere og blevet udbredte samt 2-i-1 støvsugere.

Hvad skal jeg være opmærksom på når jeg køber støvsuger?

Det vi lægger mest vægt på hos støvsugere er deres støvsugeevne. Evnen til at samle støv og skidt om fra dine gulve og gulvtæpper. Det er støvsugerens primære opgave og bør derfor også være første prioritet.

Andre ting du bør være opmærksom på er brugervenligheden. Hvor lang er ledningen på støvsugeren i forhold til størrelsen af din bolig? Hvor stor er posen, og hvor ofte skal den derfor skiftes? Hvor meget larmer støvsugeren? Hvor effektiv er den til at holde på støvmider og allergifremkaldende partikler? Hvor meget vejer den og hvor svær er den derfor at trække rundt? Alle vigtige spørgsmål, som du bør afklare med dig selv i forhold til dine personlige behov.

Hvad er forskellen på en pose og poseløs støvsuger?

I meget lang tid har der været poser i en støvsuger. På samme måde som blækprintere, som ofte løber tør for blæk, har støvsugeposer været en god forretning for støvsuge producenterne. Med Dyson kom den første poseløse støvsuger. En støvsuger, som bare har et rum beregnet til at opbevare støv og snavs. Der er dog ikke gået længe for andre producenter også har lavet et støvsugere uden poser. Dyson er dog meget konsekvente og producerer kun støvsugere uden poser.

Hvordan fungerer en Dyson støvsuger?

Dyson var nogle af de første som for alvor gjorde brug af en cyklon mekanisme, til at opsamle støv med. Hvilket er den mekanisme som alle Dyson støvsugere stadig benytter i dag. Måden det fungerer på er at støvsugeren skaber en mini tornado. Støvsugeren skaber simpelthen en hvirvelvind inde i et cylinder formet rum. Vindstyrken er faktisk forbløffende høj i denne lille hvirvelvind og det skaber centrifugal energi. Centrifugerings kraften skubber “tunge” partikler (støv, sand, jord, skidt, snavs) ud i siden af cylinderen, hvorefter det falder ned på grund af tyngdekraften. Det er på mange måder ligesom en vaskemaskine der centrifugerer. Metoden gør at man ikke behøver en pose, da alle partiklerne bliver sorteret fra luften og ryger ned i et rum, som nemt kan tømmes.

Er støvsuger kapaciteten vigtig?

Kapaciteten i en støvsuger kan være vigtig, hvis du ikke ønsker at bruge penge på støvsugeposer eller bøvle med at skifte posen alt for ofte. En støvsuger med pose har ofte en kapacitet på mellem 3 og 5 liter. I en mellemstor husstand støvsuger man omkring 1,5 liter støv og snavs op om måneden. Afhængig af hvor mange mennesker man er og hvor meget man sviner samt rengører. En poseløs støvsuger, såsom Dyson V6 og Dyson DC52 har en noget lavere kapacitet. Dyson DC52 har 1,3 liter plads, hvilket betyder at den nok skal tømmes ca. en gang om måneden. Dyson V6 har kun 0,4 liter. Det kan derfor forventes at den skal tømmes ca. hver anden uge. At tømme en poseløs støvsuger er selvfølgelig gratis, og vi ser derfor klare økonomiske fordele selvom kapaciteten er lidt lav.

Hvor mange watt skal støvsugeren have?

Antallet af watt i en støvsuger fortæller ikke meget om hvor effektiv støvsugeren er til at samle støv og snavs op. Det fortæller mere om hvor meget energi støvsugeren bruger. Siden 2014 skal alle støvsugere energimærkes og ingen støvsuger i EU må have en motor som forbruger mere end 1600 watt. Ifølge vores tests, er der sjældent en klar sammenhæng mellem støvsugeevne og watt. Når man igen ser på Dyson, benytter de en anden motortype til at skabe den lille tornado. Denne motortype forbruger angiveligt meget mindre strøm end traditionelle støvsugermotorer, hvilket gør at Dyson V6 kan kører på batteri.

Er 2-i-1 støvsugere gode?

2-i-1 støvsugere er interessante fordi de, som navnet antyder kan udfører to opgaver. De fungerer som en håndstøvsuger og en traditionel støvsuger. Eller det er ihvertfald ideen. Den eneste vi har testet, som virkelig fungerer som en 2-i-1 støvsuger er Dyson V6. Electrolux ZB3102 og Nilfisk Handy Sticvac har begge det samme problem. De har en relativ dårlig støvsugeevne sammenlignet med både Dyson V6, men også de traditionelle støvsugere i denne kategori.

Læs mere om håndstøvsugere her.

Er robotstøvsugere gode?

Robotstøvsugere er en af de nyeste former for støvsugning på markedet. Det er en del af drømmen om fuldautomatisk rengøring i hjemmet. Vi har faktisk lavet en stor test af robotstøvsugere og den kan du læse her.