Det bedste strygejern i Testland.

Det bedste strygejern i vores sammenligning er Philips PerfectCare GC9246. Det er et suverænt strygejern, som kommer alle folder og krøller til livs. Det er samtidig et utroligt brugervenligt strygejern, som er nemt at bruge og skabe gode resultater med.

Læs hele vores anmeldelse af Philips PerfectCare GC9246 her.

Det bedste strygejern til prisen i Testland.

Det bedste strygejern til prisen er Tefal AquaSpeed AutoClean FV5335. Havde vi en kategori for længste navn, ville strygejernet også vinde den. Tefal AquaSpeed AutoClean er et fornemt strygejern, som skaber rigeligt med damp. Det kan ofte findes til en særdeles attraktiv pris, og er et strygejern man ikke går galt i byen med.

Læs hele vores anmeldelse af Tefal AquaSpeed AutoClean FV5335 her.

Special Award – Strygejernet med bedste navn og markedsføring

Som en særlig undtagelse har vi valgt at give en speciel award til strygejernet med det vildeste navn. Vinderen er: OBH Nordica Formula 400i RS. For motorsport interesserede leder navnet tankerne på Formel 1 og Formel 300. RS navnet er endvidere en populær beskrivelse i bilernes verden. RS betyder Rally Sport.

Læse hele vores anmeldelse af OBH Nordica Formula 400i RS her.

Hvordan finder man det bedste strygejern?

I forhold til at alle strygejern er designet til mere eller mindre den samme opgave, er der alligevel et større udvalg fra mange forskellige producenter. Derfor kan det være en god idé at vide lidt mere om hvilke funktioner, som rent faktisk er værd at betale penge for. Vi har set på nogle forskellige strygejern fra nogle af de største producenter. Den gode nyhed er at du ikke behøver betale en bondegård for at få et strygejern, som er ganske glimrende.

Hvad koster et godt strygejern?

Man kan finde strygejern, som er relativt billige i disse dage. Hvis man holder øje med tilbudsaviserne kan man til tider finde strygejern ned til 100 kr. Så er det også ofte nogle skrabede udgaver. I den anden ende af skalaen, kan man finde strygejern eller dampjern, som nærmer sig 3000 kr. Generelt vil vi anbefale at man betaler mellem 300 og 500 for et strygejern og omkring 1500-1700 for et dampjern.

Hvilke funktioner skal et strygejern have?

Der er næsten ligeså mange funktioner til rådighed på strygejern i dag, som varianter af pizzaer på det lokale pizzaria. Her går vi gennem nogle af de mest essentielle.

  • Kalkfilter. Et kalkfilter sørger for at kalken ikke aflejres på tøjet når du stryger tøjet med damp. Dette er ofte en god funktion at gå efter. I områder, hvor der er ekstra meget kalk i vandet, som f.eks. Aalborg og København, er det ikke altid nok. Nogle gange anbefales det at blande vand fra hanen med destilleret vand, som er frit for kalk.
  • Ergonomisk håndtag. Den direkte brugerflade på et strygejern er håndtaget øverst på strygejernet. Det er et håndtag, som man ønsker skal være ergonomisk korrekt. Hvis ikke kan det lede til belastning af håndled, albue og skulder, hvilket ikke er fordelagtigt når du skal stryge tøj. Et ergonomisk korrekt håndtag kan derfor være værd at være på udkig efter.
  • Tynd og lav spids. Et strygejern, som har en tynd og lav spids er nemmere at få ind under knapper og forøger brugervenligheden når du stryger.
  • Vandbeholder. Anskaf gerne et strygejern, som har en gennemsigtig vandbeholder. Det gør at du nemt, kan se hvor meget vand der er tilbage i strygejernet. Hold også gerne øje med at strygejernet har et bredt påfyldningshul og tydeligt markeret maks grænse for vand. Det gør det lettere at påfylde vand.
  • Auto-sluk. Auto-sluk sørger for at strygejernet slukker automatisk, hvis du har glemt det. Dette kan være en funktion, som kan redde din bolig fra at brænde ned. Det kan også give dig ro i sindet, da du ikke behøver huske det selv.

Hvad er et dampjern?

Et dampjern er et strygejern, som har en ekstern vandtank forbundet. Med den ekstra vandkapacitet, som vandtanken giver kan dampjernet skrue op for mængden af damp, som der kommer ud på tøjet. Mængden af damp og trykket af damp fra et dampjern er derfor ofte dobbelt så stort og højt, som ved almindelige strygejern.

Da strygejern og vandbeholder er adskilt betyder det ofte at selve strygejernet vejer mindre end traditionelle strygejern. Dette bevirker at strygningen forekommer lettere. Der skal ikke ligges så mange kræfter i strygning med et dampjern, som med et almindeligt strygejern.

Samtidig er dampjern ofte mere effektive til at komme krøller og faste folder til livs. Den store mængde damp, går mere effektivt ind i tøjet og blødgøre det. Selvom dampjern ofte er dyrere end almindelige strygejern, er de på samme måde næsten altid bedre og mere effektive til at stryge.

Læs anmeldelsen af dampjernet Philips PerfectCare GC9246 her.

Hvorfor er ledningen på et strygejern betrukket med stof?

Ledninger på strygejern er næsten altid betrukket med stof. Det gør man som en sikkerhedsfunktion. Da ledningen nogle gange kan komme til at rører eller ligge under den brandvarme strygesål er det nødvendigt at ledningen er betrukket med stof. Plastik vil simpelthen smelte ved de høje temperaturer.

Hvordan rengører jeg mit strygejern?

Rengøring af et strygejern foregår oftest med en klud og knofedt. Et trick kan være at tage strygejernet med ud i vasken efter man har strøget. Når strygejernet er kølet lidt af kan man tænde for den varme hane, vende strygejernet med snuden ned ad og skrubbe det med et foldet viskestykke. Er det helt galt med meget kalk på strygejernet kan man bruge en grydesvamp. Husk at fold svampen en gang, da strygejernet stadig kan være meget varmt. Og pas så i øvrigt på ikke at komme galt afsted!