Ismaskiner.

Ismaskiner er i stigende grad blevet populære over de seneste ti år. Fordelen ved at lave sin egen is, er at man kan tilføje lige præcis de smagstoffer man ønsker. I supermarkedet er udvalget af smagsvarianter for is generelt begrænset. Selvom Ben & Jerry’s har gjort meget godt for ismarkedet, er det noget helt andet at lave sin egen is. Is som ikke har ligget flere måneder i en fryser, og som er frisk. Her ser vi mere på hvordan en ismaskine virker, hvordan man laver sin egen is og vi har også et par spændende opskrifter.

Hvordan fungere en ismaskine?

Der er typisk to udgaver af ismaskiner. Dem med direkte køling og dem med indirekte køling. Dem med direkte køling har en kompressor, som køler skålen ned, samtidig med at en røremaskine sørger for at isen bliver let og luftig. Dem som ikke har en indbygget køler bruger i stedet selve skålen til at køle isen ned med. Det sker ved at skålen er hul og dette hulrum er fyldt op med vand. Når man sætter skålen i fryseren, fryser væsken og så er man klar til at lave is. Når man hælder ismassen i skålen, overføres kulden fra den frosne skål til ismassen, og 1-2-3 så har man hjemmelavet is.

Hvordan laver man hjemmelavet is?

De primære ingredienser i is er æggeblommer, sukker, fløde og mælk. Målet er at få æggeblommerne til at binde sig sammen med fløden og mælken. Æggeblommerne er til at skabe en luftig masse og er forskellen på frossen fløde og flødeis.

De første skridt i næsten alle is opskrifter er at piske æggeblommer og sukker sammen. Det skal gerne blive til en tyk og lækker æggesnaps. Når man har den koger man fløde og mælkeblandingen op. Når overfladen begynder at bryde (det må ikke bulderkoge) er man klar at blande. Først hælder man lidt fløde/mælk i æggesnapsen mens man pisker. Det gør at æggeblommerne og fløden/mælken bindes sammen og bliver til en meget luftig masse. En luftig ismasse. Denne ismasse hælder man i sin ismaskine og efter lidt tid er der nylavet is. Sværere er det ikke.

Hvilke ingredienser kan man lave is med?

Praktisk talt alle. De mest almindelige er selvfølgelig vanilje, chokolade og jordbær. Det man finder i en trefarvet is. I dag er lakrids, passionsfrugt, kanel, kaffe, likør, hindbær, appelsin og banan også spændende ingredienser at blande i sin is. Det er faktisk kun fantasien som sætter grænser. Hvis man leder efter det kan man sågar finde en opskrift på hvidløgs is.

Kan man lave is uden en ismaskine?

Ja, det kan man sagtens. Det kaldes Parfait. Parfait er fransk og betyder perfekt. Måden man laver isen på er meget magen til grundopskriften som står ovenfor. Her lader man bare ismassen være i skålen, som man stiller i fryseren. Indtil den er frossen, skal man rører i den med jævne mellemrum. Gerne hvert 20-30 minut. Dette gøres for at undgå iskrystaller. Iskrystaller skabes, når der ikke røres rundt i ismassen. Når ismassens temperatur falder og der ikke røres i den, begynder vandmolekyler at samle sig omkring hinanden. De fryser hurtigere end de forbundne æggeblomme- og flødemolekyler og bliver til små iskrystaller. En is med iskrystaller er ikke særlig behagelig eller god. Det svarer til at lave en drink med knust is. Selve drinken ryger hurtigt ned, men den smagløse isen skal man tygge sig igennem. Ismaskiner kommer problemet til livs med en røremaskine, som sørger for at iskrystaller ikke når at forme sig under nedkølingen.

Kan man lave yoghurtis i en ismaskine?

Ja, det kan man sagtens. Yoghurt is er blevet mere og mere populært over de seneste år. Dette skyldes at isen på sin vis er sundere. Den har ihvertfald et lavere fedtindhold. Indholdet af sukker er dog mindst lige så højt. Vi ser derfor ikke yoghurtis, som et slankende alternativ. Desværre. Når det kommer til desserter er vores motto: Lidt, men godt.

Hvad betyder emulgering?

Emulgering er en bindingsproces. Når vi snakker is, er det processen hvor æggeblommer og fløde/mælk bindes sammen.

3 gode is bloggere.

I dag er der et hav af bloggere, som eksperimentere og tilbyder nogle meget spændende isopskrifter. Her er vores 3 favorit is-bloggere.

http://chocolat.dk/is

http://ismaskinen.dk/

http://www.scoopadventures.com/